Risotto to danie, które przyrządzić jest bardzo łatwo. Nie potrzebujemy wielu składników, a ryż zawsze dobrze komponuje się z różnego rodzaju warzywami czy też mięsem. Według dzisiejszego przepisu, stworzyć można bezmięsne danie, będące połączeniem ryżu oraz pieczarek, bądź też innych wybranych przez nas grzybów. Całość łączymy z podsmażoną cebulką i aromatycznym tymiankiem. Wszystkie potrzebne składniki, oraz opis wykonania risotto z pieczarkami znajdziecie poniżej:
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
1 porcja ryżu białego
3 szklanki bulionu drobiowego
1 średnia cebula
4 ząbki czosnku
1/2 kieliszka białego wina
1/2 kg pieczarek
kilka suszonych grzybów ( opcjonalnie, dla smaku)
tarty parmezan
2 kawałeczki masła
kilka gałązek świeżego tymianku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Na dużej patelni, podgrzewamy masło a następnie podsmażamy na nim posiekaną cebulkę.
2. Płuczemy, obieramy pieczarki i kroimy je na średniej wielkości kawałki.
3. Na patelnie wsypujemy ryż, i zalewamy go bulionem, potem w trakcie gotowania dodajemy bulionu, tak aby całość miała dość płynną konsystencje.
4. Na patelnię dodajemy także pieczarki i suszone grzyby (opcjonalnie) oraz posiekany czosnek.
5. Do dania dodajemy również pół kieliszka białego wina. Całość dusimy na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając.
6. Trzemy parmezan.
7. Ryż z pieczarkami gotujemy około 25 minut, w tym czasie bulion powinien w znacznej części odparować, a danie powinno mieć kremową i niezbyt wodnistą konsystencję.
8. Danie posypujemy parmezanem, oraz posiekanym tymiankiem, dodać na wierzch możemy również lekko przysmażone pieczarki lub/i np. bekon.
Smacznego!