Przepis na tajskiego kurczaka curry

Przepis na proste danie kuchni tajskiej czyli dość charakterystyczne połączenie makaronu i mięsa. Dodatkowymi składnikami są warzywa, jednak główną rolę odgrywa tu bardzo wyrazisty sos. Połączenie słodkiego mleka kokosowego z niezwykle ostrym i mocnym smakiem zielonej pasty curry. Orientalne połączenie smaków w prostym do wykonaniu daniu. Wszystkie niezbędne informacje znajdziecie poniżej:

POTRZEBNE SKŁADNIKI:
1 podwójna pierś z kurczaka
pęczek zielonych szparagów
1 czerwona papryka
średniej grubości makaron
olej roślinny
2 łyżeczki zielonej pasty curry
1 puszka mleka kokosowego

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Piersi kurczaka kroimy na drobne kawałki i podsmażamy. Tymczasowo odstawiamy na bok.

2. Na patelni rozgrzewamy olej i wlewamy na nią mleczko kokosowe.

3. Dodajemy dwie łyżeczki zielonej pasty curry. Całość mieszamy.

4. Kroimy paprykę i obieramy szparagi z niejadalnych części.

5. Warzywa i mięso wrzucamy do sosu i wszystko łączymy razem.

6. Gotujemy makaron przez około 12 minut.

7. Makaron podajemy z sosem, warzywami i mięsem.

Smacznego!