Bruschetta z bakłażana

Prosty przepis na niezwykle lekką i zdrową przystawkę. Bruschetta z bakłażana to alternatywa dla tradycyjnej włoskiej bruschetty z chleba. Danie jest więc idealne dla osób nietolerujących glutenu, odchudzających się lub po prostu szukających nowego smaku. Zachwyć swoich gości podając śródziemnomorską przekąskę.  Zamiast zwykłych kanapek – gorące bakłażany.

Składniki (dla dwóch osób):

– 1 duży bakłażan,

– 1 mała cebula,

– 2 pomidory,

– 1 świeża papryka,

– 1 łyżka oliwy z oliwek,

– 2 łyżeczki sosu winegret,

– kilka listków świeżej bazylii,

– sól,

– pieprz czarny, grubo mielony

Przygotowanie:

Bakłażany umyj i pokrój na dwu centymetrowe plasterki. Aby usunąć naturalną goryczkę bakłażana, gotowe plasterki należy ułożyć na talerzu, posypać solą i odstawić na 20 minut. Następnie dokładnie je opłukać i wysuszyć papierowym ręcznikiem kuchennym.

Teraz już można nastawić piekarnik na 180 stopni. Żaroodporne naczynie wykładamy folią aluminiową. Układamy plasterki bakłażana, które następnie skrapiamy oliwą. Wkładamy naczynie do piekarnika na 15-20 minut.W  tym czasie możemy pokroić pomidory, cebulę i paprykę w kostkę. Wrzucamy warzywa do miski, wlewamy oliwę i sos winegret. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Po upływie 15-20 minut wyciągamy bakłażany, przewracamy je na drugą stronę i pieczemy jeszcze 10 minut, tak aby plasterki były miękkie. Kiedy bakłażan jest już gotowy, układamy go na talerzach, a na każdy plaster kładziemy dużą łyżkę sałatki. Przyozdabiamy danie listkami bazylii. Buon appetito!