Ciekawy przepis na pieczone pomidory

Pieczone pomidory to danie efektowne a jednocześnie proste w przygotowaniu. Idealne jako przystawka lub danie główne. Przyrządzone z aromatycznym serem feta oraz ciekawym połączeniem słonych oliwek z ziarnami quinoa zaskakują ciekawym smakiem i pięknie wyglądają na talerzu. Jeśli chcecie zaskoczyć gości lub rodzinę oryginalnymi pieczonymi pomidorami dokładna lista składników i przepis znajdziecie poniżej:

Potrzebne Składniki:
-1 Filiżanka ugotowanych czerwonych lub czarnych ziaren quinoa
-8 dojrzałych i dużych pomidorów
-1/3 puszki karczochów
-kostka pełnotłustego sera feta
-15 czarnych oliwek
-oliwa z oliwek
-2 ząbki czosnku
-sól do smaku


PRZYGOTOWANIE:

1. Opłukać ziarenka quinoa. Wsypać do małego garnka i zalać nie do pełna wodą. Doprowadzić do wrzenia a później gotować na wolnym ogniu przez około 15-18 minut.
2. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
3. Odcinając góry pomidorów, wydrążyć środek.
4. W misce wymieszać składniki na nadzienie. Ugotowane quinoa, ser feta, posiekane drobno karczochy, pokrojone oliwki oraz czosnek, łyżkę oliwy z oliwek i szczyptę soli.
5. Za pomocą łyżeczki wypełnić pomidory farszem, na wierzch nałożyć jeszcze odrobinę sera feta.
6. Piec około 15 do 20 minut, do czasu aż ser feta nie zarumieni się.
7. Po upieczeniu każdy pomidor można przykryć odkrojoną wcześniej górną częścią, lub udekorować listkiem świeżej bazylii.

SMACZNEGO !