Indyjskie placuszki ziemniaczane

Klasyczne placki ziemniaczane są daniem, które w jest w naszym kraju dość popularne, smaczne lecz nieco pracochłonne w przygotowaniu. Dzisiaj mamy dla Was propozycje nieco bardziej orientalną ale również wartą uwagi. Placuszki ziemniaczane wykonane z połączenia słodkich i klasycznych ziemniaków, z nutą chili i ciekawych przypraw. Całość zajmuje dużo czasu, jedynie przez fakt pieczenia ziemniaków, samo przygotowanie i smażenie jest szybkie i proste. Sprawdźcie sami!

POTRZEBNE SKŁADNIKI:
3 średnie lub 4-5 małych słodkich ziemniaków
1 średni zwykły ziemniak
kawałek świeżego imbiru (ok. 1-2cm)
świeże chili ( posiekane)
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka mielonej kolendry
2-3 łyżeczki skrobi kukurydzianej
sól, pieprz
olej bądź oliwa do smażenia.


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Rozgrzać piekarnik, a następnie piec słodkie ziemniaczki w ok 250 stopniach przez 50 minut.
2. Zwykłego ziemniaka ugotować, na miękko.
3. Upieczone ziemniaki, obrać ze skórki i wrzucić do miski. Następnie rozgnieść widelcem wraz z ugotowanym zwykłym ziemniakiem, aż powstanie z nich gładka masa.
4. Dosypać do miski przyprawy oraz skrobię.
5. Dodać posiekane bardzo drobno chili oraz starty imbir.
6. Wszystkie składniki ponownie dokładnie wymieszać.
7. Z jednolitej masy uformować wedle uznania, okrągłe placuszki o grubości ok 1/2 cm.
8. Na patelni rozgrzać tłuszcz, a następnie smażyć placuszki z obu stron, delikatnie obracając aż nabiorą złocistego koloru.

GOTOWE! Podawać je można solo lub z wybranym sosem.

Czas przygotowania: ok. 1 h 20 min
Jeden placuszek zawiera ok 119 kcal.