Krewetki w rozgrzewającym sosie

Krewetki to jedne z najpopularniejszych i najłatwiejszych do przyrządzenia w domowym zaciszu owoców morza. Dodatkowo zawierają one wiele cennych składników odżywczych takich jak kwasy omega i inne potrzebne w zdrowej diecie mikroelementy. Dodatkowo, jeśli połączymy je z rozgrzewającymi i wspierającymi nasz układ odpornościowy składnikami takimi jak imbir oraz czosnek będą aromatycznym, rozgrzewającym oraz zdrowym daniem. Przekonajcie się sami, jak szybko i w prosty sposób można wyczarować smaczne danie z krewetek!

Potrzebne składanki:
– 1 Porcja krewetek koktajlowych
– 4 ząbki posiekanego czosnku
– 1-2 listki świeżej mięty
– 1 łyżeczka kolorowego pieprzu
– 1 jedna łyżeczka słodkiej papryki
– 2 łyżeczki startego imbiru
– 1-2 łyżeczki świeżego soku z cytryny
– 1 mała czerwona cebula
– sól, czarny bądź ziołowy pieprz do smaku
– posiekany szczypiorek
– listki sałaty

Przygotowanie:

1. Krewetki wrzucamy do miski i dodajemy do nich miętę, kolorowy pieprz, czosnek, imbir, paprykę, posiekaną czerwoną cebulę i doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy aby krewetki połączyły się ze składnikami. Całość wkładamy do lodówki na dwie godziny aby smaki przeniknęły się.
2. Na suchą rozgrzaną patelnie (opcjonalnie można polać ja odrobiną oliwy z oliwek) wsypujemy nasze przyprawione krewetki.
3. Gdy będą się już lekko rumienić, skrapiamy je sokiem z cytryny.
4. Smażymy je aż nabiorą odpowiedniego koloru. Pod koniec dodajmy posiekany szczypiorek.
5. Podajemy je na liściach sałaty lub same. Idealnie będą pasować również do ryżu.

SMACZNEGO !