Choć październik w tym roku pokazał, jak piękna może być złota polska jesień, nie trudno zauważyć, że za oknem robi się prędko szaro, o poranku witają nas mgły, a zmrok zapada coraz szybciej. Warto więc dodać do tego obrazka coś słonecznego, barwnego i przede wszystkim smacznego. Przepisów na dyniowe potrawy jest mnóstwo. My prezentujemy jeden z najłatwiejszych i najsmaczniejszych – krem z dni na ostro. Jego przygotowanie jest niezwykle proste, a efekt – rewelacyjny.
Składniki:
pół kilograma surowej dyni,
2 małe ziemniaki,
1 litr bulionu,
4 łyżki oliwy z oliwek,
1 cebula,
1-2 ząbki czosnku,
1 łyżeczka curry,
1 łyżeczka cynamonu,
sól, pieprz i cukier – do smaku,
Pokrój cebulę w kostkę, a czosnek w plasterki. Nożem rozgnieć czosnek. Do garnka wlej oliwę. Zeszklij cebulę i czosnek. Dodaj pokrojoną w kostkę dynię i lekko podduś. Następnie wlej bulion i dodaj ziemniaki. Gotuj tak długo, aż warzywa będą miękkie. Dopraw curry, cynamonem, solą, pieprzem i odrobiną cukru. Jeśli chcesz uzyskać ostrzejszy smak dodaj zmieloną ostrą paprykę. Całość zmiksuj. Podawaj w wydrążonej dyni z łyżką gęstej śmietany i grzanką.