Prosty przepis na shrimp pad thai

Odmienne i orientalne potrawy kuchni tajskiej wcale nie muszą być skomplikowane w przyrządzeniu ani czasochłonne. Potrzebujemy jedynie odpowiednich składników, aby stworzyć ciekawe i oryginalne danie. Ryżowy makaron oraz krewetki to proste połączenie, z odpowiednimi dodatkami, przyprawami i sosem tworzą one doskonałą smakową kompozycję. Shrimp pad tahi to idealne danie na lunch bądź obiad, przygotowanie porcji dla dwóch osób zajmuje około 40 minut. Jak je wykonać? Wszystkie potrzebne informacje znajdziecie poniżej:

POTRZEBNE SKŁADNIKI:
Danie:
porcja makaronu ryżowego
2 łyżeczki oleju/oliwy
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka startego imbiru
1 łyżeczka chili lub jedna mała papryczka chili
12-15 średnich krewetek (obranych z niejadalnych części)
1 jajko
2 filiżanki kiełków fasoli
1/2 pęczka kolendry
1/3 filiżanki prażonych i niesolonych orzeszków ziemnych
sok z 1/2 limonki
do ozdoby tarta skórka z limonki

SOS:
3 łyżeczki rybnego sosu
1,5 łyżeczki klasycznego sosu sojowego
1,5 łyżeczki słodkiego sosu sojowego
2 łyżeczki brązowego lub trzcinowego cukru
1 łyżeczka pasy tamaryndowej

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Na początku przygotowujemy makaron. Gotujemy wodę, zdejmujemy w gazu i wrzucamy makaron, i zostawiamy go na ok 4-5 minut do lekkiego nasiąknięcia. Odcedzamy, opłukujemy w zimnej wodzie i odstawiamy.

2. Czas na sos, łączymy w miseczce wszystkie składniki, dokładnie mieszamy i gotowy sos odstawiamy na bok.

3. Olej/ oliwę rozgrzewamy na woku na średnim ogniu. Dodajemy imbir, czosnek oraz chili suszone bądź świeże. Wszystko to smażymy przez 30 sekund, aż połączą się aromaty.

4. Po chwili dodajemy krewetki, podsmażamy je do czasu aż się zarumienią, przewracając od czasu do czasu.

5. Po około 3-4 minutach, wbijamy do krewetek jajko, i mieszamy jak jajecznicę. Smażymy przez kolejną minutę.

6. Na patelnię dodajemy przygotowany wcześniej makaron oraz sos.

7. Mieszamy cały czas, jeśli jest potrzeba dodajemy od czasu do czasu łyżkę wody. Całość mieszamy i dusimy na wolnym ogniu przez około 6-8 minut.

8. Całość zdejmujemy z ognia, dodajemy kiełki fasolki. Całość skrapiamy sokiem z limonki, i dodajemy starą skórkę. Wedle uznania można dodać trochę pasty z tamaryndowca.

9. Na koniec dodajemy prażone orzeszki oraz posypujemy listkami kolendry.

Gotowe, smacznego!

czas przygotowania: 40 minut
w jednej porcji: 370 kcal