Zdrowa, lekka, kolorowa i przede wszystkim smaczna. Kompozycja tej potrawy przywodzi na myśl stos jesiennych liści. Połączenie słodkich owoców z goryczką rukoli i intensywnym aromatem selera to niezapomniana uczta dla naszego podniebienia. Przedstawiamy przepis na sałatę w wybuchowej formie, bo w towarzystwie granatu. Smacznego!
Składniki:
– mix sałat z rukolą,
– 1 seler,
– 1 granat,
– 2 mandarynki,
– 1 awokado
sos:
– 2 łyżki oliwy z oliwek,
– 1 łyżeczka cukru,
– szczypta soli i pieprzu,
– ząbek czosnku,
– sok z cytryny,
– 1 łyżeczka musztardy
Przygotowanie:
Liście sałat umyć i porwać w mniejsze kawałki. Seler obrać i pokroić w paseczki. Jeśli chcemy, aby seler był bardziej miękki można go sparzyć. Mandarynki obrać i oddzielić cząstki. Z awokado wyjąć pestkę i pokroić w plasterki. Wymieszać wszystkie składniki w dużej szklanej misie. Następnie przekroić granat na pół i wyjąć pestki, które dorzucamy do sałatki. Do osobnej miseczki wsypujemy cukier, sól, pieprz, wyciskamy sok z cytryny oraz dodajemy czosnek z praski i musztardę. Mieszamy sos do uzyskania jednolitej konsystencji. Polewamy sałatkę sosem.
Wariacje: Zamiast cukru można użyć miodu oraz zrezygnować z czosnku. Zamiast mandarynek możemy dodać pomarańcze, a korzeń selera zastąpić chrupiącym selerem naciowym.