Sałatka z granatem

Zdrowa, lekka, kolorowa i przede wszystkim smaczna. Kompozycja tej potrawy przywodzi na myśl stos jesiennych liści. Połączenie słodkich owoców z goryczką rukoli i intensywnym aromatem selera to niezapomniana uczta dla naszego podniebienia. Przedstawiamy przepis na sałatę w wybuchowej formie, bo w towarzystwie granatu. Smacznego!

Składniki:

– mix sałat z rukolą,

– 1 seler,

– 1 granat,

– 2 mandarynki,

– 1 awokado

sos:

– 2 łyżki oliwy z oliwek,

– 1 łyżeczka cukru,

– szczypta soli i pieprzu,

– ząbek czosnku,

– sok z cytryny,

– 1 łyżeczka musztardy

Przygotowanie:

Liście sałat umyć i porwać w mniejsze kawałki. Seler obrać i pokroić w paseczki. Jeśli chcemy, aby seler był bardziej miękki można go sparzyć. Mandarynki obrać i oddzielić cząstki. Z awokado wyjąć pestkę i pokroić w plasterki. Wymieszać wszystkie składniki w dużej szklanej misie. Następnie przekroić granat na pół i wyjąć pestki, które dorzucamy do sałatki. Do osobnej miseczki wsypujemy cukier, sól, pieprz, wyciskamy sok z cytryny oraz dodajemy czosnek z praski i musztardę. Mieszamy sos do uzyskania jednolitej konsystencji. Polewamy sałatkę sosem.

Wariacje: Zamiast cukru można użyć miodu oraz zrezygnować z czosnku. Zamiast mandarynek możemy dodać pomarańcze, a korzeń selera zastąpić chrupiącym selerem naciowym.