Fettuccine z kurczakiem i brukselkami

Dzisiaj przepis na bardzo smaczne danie kuchni włoskiej. Gruby makaron połączony z aromatycznym kurczakiem i zielonymi brukselkami. Wszystko to z dodatkiem sosu z nutą cytrynową oraz świeżych przypraw. Całość komponuje się wyśmienicie, i jest świetną propozycją na obiad lub uroczystą kolację. Jego przyrządzenie zajmuje trochę czasu jednak danie samo w sobie jest proste w wykonaniu a przy tym efektowne i smaczne. Dokładną listę składników oraz sposób przygotowania znajdziecie poniżej. Smacznego!

POTRZEBNE SKŁADNIKI:
1 podwójna pierś z kurczaka
2 cytryny
7 łyżek stołowych oliwy z oliwek
porcja brukselek
pieczarki
1 łyżka stołowa masła
1 mała cebula
5 ząbków czosnku
pól łyżeczki ostrej papryki
1,5 kubka śmietany
opakowanie makaronu fetticcine (wstążki)
natka pietruszki
sól
pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Piersi z kurczaka pokroić na średniej wielkości kawałki. W misce wymieszać go z solą oraz świeżo mielonym pieprzem, sokiem z połówki cytryny, odrobiną startej skórki z cytryny oraz oliwą z oliwek. W takie marynacie przechowywać go od 20-60 minut w temperaturze pokojowej.

2. Przygotowane uprzednio brukselki, podsmażamy delikatnie na patelni dodając dwie łyżki oliwy z oliwek. Czekamy aż zarumienią się – około 7-10 minut. Potem przesypujemy je do miseczki i odstawiamy.

3. Na rozgrzaną patelnie wrzucamy posiekane pieczarki i również podsmażamy delikatnie. Gdy będą gotowe mieszamy pieczarki razem z brukselkami.

4. Na patelni pieczemy naszego marynowanego kurczaka, aż nabierze złocistego koloru.

5. Gdy kurczak będzie gotowy, czas na przygotowanie sosu. Na patelni podsmażamy cebulkę i czosnek, dodając przyprawy – sól, pieprz, ostrą paprykę. Po ok 3 minutach zdejmujemy z ognia i dodajemy śmietanę. Ciągle mieszając wstawiamy znowu i mieszankę doprowadzamy do wrzenia. Odstawiamy i dodajemy sok z drugiej połówki cytryny i odrobinę startej skórki dla smaku.

6. Gotujemy makaron fettuccine.

7. Brukselki, pieczarki oraz usmażonego kurczaka łączymy z śmietanowym sosem.

8. Podajemy razem z makaronem, posypane świeżą pietruszką oraz odrobiną przypraw.

GOTOWE!

czas przygotowania: ok. 1h 20 min
w jednej porcji ok. 460 kcal