Pancakes z sosem żurawinowym

Prosta i szybka potrawa na śniadanie lub podwieczorek. W mojej wersji pancakesy polane są wyjątkowo słodkim sosem żurawinowym. Jeśli nie przepadacie za zbyt dużą dawką słodyczy, placuszki można polać np. syropem klonowym albo serwować bez żadnych dodatków – też będą pyszne. W oryginalnym przepisie jako główny składnik proponowana była ricotta, chociaż z powodzeniem można ja zastąpić zwykłym śmietankowym twarożkiem o kremowej konsystencji.

Ciasto:

  • 3 jaja
  • 200 g twarożku śmietankowego
  • 25 g cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • 120 g mąki
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
  • 2 łyżeczki masła
  • olej

Sos żurawinowy:

  • 75 g galaretki z owoców leśnych
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 2 łyżki suszonych żurawin

Przygotować ciasto. Jajka wymieszać z serem, cukrem waniliowym, cukrem pudrem i cynamonem na gładka masę*. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą i przesiać do masy serowej. Dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju z łyżką masła. Partiami smażyć placuszki (na każdy wystarczy 1 łyżka ciasta).

Przygotować sos żurawinowy. Galaretkę i miód przełożyć do rondelka i podgrzać. Dodać żurawiny i dusić chwilę na małym ogniu (żeby sos nie był za gęsty można dodać 2 łyżki wody). Ciepłe placuszki podawać polane sosem.