Prosta i szybka potrawa na śniadanie lub podwieczorek. W mojej wersji pancakesy polane są wyjątkowo słodkim sosem żurawinowym. Jeśli nie przepadacie za zbyt dużą dawką słodyczy, placuszki można polać np. syropem klonowym albo serwować bez żadnych dodatków – też będą pyszne. W oryginalnym przepisie jako główny składnik proponowana była ricotta, chociaż z powodzeniem można ja zastąpić zwykłym śmietankowym twarożkiem o kremowej konsystencji.
Ciasto:
- 3 jaja
- 200 g twarożku śmietankowego
- 25 g cukru
- 1 op. cukru waniliowego
- ¼ łyżeczki cynamonu
- 120 g mąki
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- Szczypta soli
- 2 łyżeczki masła
- olej
Sos żurawinowy:
- 75 g galaretki z owoców leśnych
- 1 łyżka płynnego miodu
- 2 łyżki suszonych żurawin
Przygotować ciasto. Jajka wymieszać z serem, cukrem waniliowym, cukrem pudrem i cynamonem na gładka masę*. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą i przesiać do masy serowej. Dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju z łyżką masła. Partiami smażyć placuszki (na każdy wystarczy 1 łyżka ciasta).
Przygotować sos żurawinowy. Galaretkę i miód przełożyć do rondelka i podgrzać. Dodać żurawiny i dusić chwilę na małym ogniu (żeby sos nie był za gęsty można dodać 2 łyżki wody). Ciepłe placuszki podawać polane sosem.