Klasyczne i proste, a jednocześnie smaczne połączenie zielonych brokułów oraz zdrowego i nisko-tłuszczowego mięsa z kurczaka. Aby nie było zbyt nudno, całość łączymy z przyprawami i charakterystycznym smakiem cheddara. Przygotowanie tego dania zajmuje niewiele ponad pół godziny, a w efekcie otrzymujemy świetną propozycje na obiad lub kolację.
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
2 Łyżki stołowe oliwy z oliwek
1 podwójna pierś z kurczaka
1 mała cebulka (biała lub czerwona)
2 ząbki czosnku
1 porcja jaśminowego ryżu
2 szklanki bulionu drobiowego
brokuły
pół łyżeczki papryki suszonej
szczypta czerwonego pieprzu
pół łyżeczki czarnego pieprzu
pół łyżeczki soli
porcja posiekanego sera Cheddar
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Rozgrzej porcję oliwy na patelni, posiekane w kostkę mięso z kurczaka wrzuć na rozgrzany tłuszcz i posyp solą, pieprzem czerwonym i czarnym oraz papryką.
2. Do lekko opieczonego już kurczaka dorzucamy drobno pokrojoną cebulkę a po kilku minutach, także czosnek.
3. Obok przez 12 minut gotujemy ryż.
4. Smażonego kurczaka z dodatkami, podlewamy bulionem, i podgrzewamy na lekkim ogniu.
5. Ugotowany ryż, także dodajemy na patelnię.
6. Umyte,obrane z niejadalnych części brokuły i pokrojone na drobne kawałki brokuły dorzucamy również na patelnie. Dolewamy bulion.
7. Wedle uznania, możemy dodać więcej przypraw, na koniec danie posypujemy posiekanym serem.
GOTOWE!
czas przygotowania: 35 minut.
Smacznego!