Pumpkin Pasta

Makaron z kawałkami dyni to idealny przepis na jesienny obiad. Słodki miód, chrupiące orzechy, ostry czosnek i świeża pietruszka urozmaicą nijaki smak halloween’owego warzywa. Od teraz dynia nigdy już nie będzie mdła. Zaskocz swoich gości jeszcze dzisiaj podając makaron, jakiego nigdy jeszcze nie jedli.

Składniki:

pół małej dyni,

4 łyżki oliwy z oliwek,

sól i grubo mielony pieprz,

2 łyżki miodu,

pół opakowania makaronu,

2 ząbki sprasowanego czosnku,

garść orzechów włoskich,

garść posiekanej natki pietruszki,

odrobina startego Parmezanu,

anchois (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Włącz piekarnik ustawiając temperaturę 200 stopni. Obierz i pokrój dynię w dużą kostkę. Wymieszaj ją z 2 łyżkami oliwy z oliwek i miodem. Posól. Piecz na blasze do miekkości, około 45 minut.

W dużym garnku doprowadź wodę do wrzenia. Dodaj sól i łyżkę oliwy. Włóż makaron i gotuj według wskazówek na opakowaniu.

Podczas gdy makaron się gotuje, na rozgrzaną patelnię wlej pozostałą oliwę, wrzuć czosnek, posiekane orzechy i anchois. Podsmażaj na średnim ogniu około 1 minuty, aż poczujesz unoszący się w kuchni aromat. Dodaj upieczoną dynię.

Makaron odcedź i przelej zimną wodą. Przełóż do miski, posyp pietruszką i startym Parmezanem. Dodaj dynię, orzechy i anchois. Wymieszaj. Dopraw grubo mielonym pieprzem. Podawaj natychmiast. Smacznego ;)