Makron jest składnikiem prostym i uniwersalnym, można z niego szybko wykonać bardzo pożywne i smaczne dania, wystarczy umiejętnie dobrać do niego dodatki. Smakuje on zarówno z mięsem jak i rybą, do tego warzywa i przyprawy i posiłek idealny na obiad czy kolację mamy gotowy. Dziś mamy dla Was przepis szybki, bardzo smaczny i zdrowy. Makaron z łososiem oraz kolorowymi warzywami, odrobiną czosnku i podstawowych przypraw. Wszystko przykryte warstwą pysznego parmezanu. Danie we włoskim stylu, do zrobienia w domu w 30 minut !
Potrzebne składniki:
– makron (najlepiej nitki lub wstążki)
– 2 łyżki oleju/oliwy
– 1/2 drobno posiekanej cebuli
– 3 posiekane ząbki czosnku
– 2 średniej wielkości pomidory, pokrojone w kostkę
– 1/2 puszki groszku
– płat wędzonego łososia
– kieliszek białego wina
– 3 łyżki śmietany
– jedna łyżka soku z cytryny
– sól i czarny pieprz do smaku
– parmezan
PRZYGOTOWANIE:
1. W posolonej wodzie, gotujemy makaron, około 10-12 minut aby nie był on zbyt miękki.
2. Łososia kroimy w średniej wielkości, kawałki.
3. Na patelnie z rozgrzaną oliwą wrzucamy cebulę, czosnek, pokrojone pomidory oraz groszek. Czekamy aż warzywa się zarumienią.
4. Dodajemy białe wino, sok z cytryny oraz dorzucamy naszego posiekanego łososia. Całość dusimy na wolnym ogniu, mieszając dość regularnie.
5. W międzyczasie odcedzamy makaron i hartujemy go w zimnej wodzie.
6. Gdy nasza ryba wyraźnie nabierze koloru, na patelnie dodajemy makaron i śmietanę wszystko dokładnie mieszając.
7. Na koniec posypujemy wszystko parmezanem, i czekamy moment aż zacznie się on roztapiać. Wtedy wyłączamy całość. I gotowe!
Czas wykonania: Ok. 30 min.
Przy całej paczce makaronu ilość porcji: 4
W jednej porcji: ok 394 kcal
SMACZNEGO !