Zapiekany makaron z pastą paprykową

Prosty przepis, na bezmięsne danie z makaronu oraz słodkiej marynowanej papryki. Połączenie klasyczne, doprawione odrobiną włoskich ziół oraz parmezanem. Całość jest prosta w przygotowaniu i nie zajmuje dużo czasu. Danie idealne na obiad, kolację czy też szybki lunch. Wszystkie niezbędne instrukcje, sposób przygotowania i pełną listę składników znajdziecie poniżej:

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

2 małe słoiki marynowanej czerwonej papryczki
3/4 filiżanki suszonej cebuli
2 łyżeczki sproszkowanego masła
2 łyżeczki śmietany 12%
kostka bulionowa
tarty parmezan
1 opakowanie makaronu penne
suszony czosnek
bazylia, oregano
sól i pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Papryczki odcedzamy z zalewy, i siekamy je na drobne kawałki.

2. Suszoną cebulkę zalewamy wodą, i czekamy chwilę, aby nasiąknęła wodą. Podobnie robimy z masłem.

3. W misce łączymy paprykę, cebulę oraz powstałe kremowe masełko. Dodajemy szczyptę soli i mielony pieprz.

4. Tak powstałą mieszankę miksujemy, aż powstanie gładki, jednolity przecierany sos.

5. Wstawiamy wodę, na makaron. W międzyczasie przygotowujemy bulion z kostki.

6. Na patelni podgrzewamy nasz paprykowy sos, do którego w trakcie dodajemy bulion oraz śmietanę. Całość mieszamy.

7. Gotujemy makaron przez 12-14 minut.

8. Do sosu dodajemy czosnek, zioła oraz wedle uznania jeszcze soli/pieprzu.

9. Ugotowany makaron dodajemy na patelnię, i posypujemy tartym drobno parmezanem i całość mieszamy.

Gotowe! Smacznego.