Prosty przepis, na bezmięsne danie z makaronu oraz słodkiej marynowanej papryki. Połączenie klasyczne, doprawione odrobiną włoskich ziół oraz parmezanem. Całość jest prosta w przygotowaniu i nie zajmuje dużo czasu. Danie idealne na obiad, kolację czy też szybki lunch. Wszystkie niezbędne instrukcje, sposób przygotowania i pełną listę składników znajdziecie poniżej:
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
2 małe słoiki marynowanej czerwonej papryczki
3/4 filiżanki suszonej cebuli
2 łyżeczki sproszkowanego masła
2 łyżeczki śmietany 12%
kostka bulionowa
tarty parmezan
1 opakowanie makaronu penne
suszony czosnek
bazylia, oregano
sól i pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Papryczki odcedzamy z zalewy, i siekamy je na drobne kawałki.
2. Suszoną cebulkę zalewamy wodą, i czekamy chwilę, aby nasiąknęła wodą. Podobnie robimy z masłem.
3. W misce łączymy paprykę, cebulę oraz powstałe kremowe masełko. Dodajemy szczyptę soli i mielony pieprz.
4. Tak powstałą mieszankę miksujemy, aż powstanie gładki, jednolity przecierany sos.
5. Wstawiamy wodę, na makaron. W międzyczasie przygotowujemy bulion z kostki.
6. Na patelni podgrzewamy nasz paprykowy sos, do którego w trakcie dodajemy bulion oraz śmietanę. Całość mieszamy.
7. Gotujemy makaron przez 12-14 minut.
8. Do sosu dodajemy czosnek, zioła oraz wedle uznania jeszcze soli/pieprzu.
9. Ugotowany makaron dodajemy na patelnię, i posypujemy tartym drobno parmezanem i całość mieszamy.
Gotowe! Smacznego.